საქონლის ხორცის რენდანგი - გაეცანით უცხო და გემრიელ რეცეპტს

საქონლის ხორცის რენდანგი — ინდონეზიური სამზარეულოს ერთ-ერთი ყველაზე გამორჩეული და არომატული კერძია. ეს არის ნელა მომზადებული ხორცი ქოქოსის რძეში და სანელებლების მდიდარ პასტაში, რომელიც არამარტო საოცარ გემოს ქმნის, არამედ ხორცს ხავერდოვან, რბილ ტექსტურასაც ანიჭებს. რენდანგი ტრადიციულად მომზადებულია დღესასწაულებისთვის და ითვლება კულტურულ საგანძურად დასავლეთ სუმატრაზე.ინგრედიენტები (4–6 პორცია):ხორცისთვის:800 გრ საქონლის ბეჩავი ან სხვა რბილი ნაწილი, საშუალო კუბებად დაჭრილი400 მლ ქოქოსის რძე (უმჯობესია სქელი, ცხიმიანი)1 ღერო ლემონგრასი (თუ გაქვს), გატეხილი2 ცალი დაფნის ფოთოლი4 ცალი კეფირის (ლაიმის) ფოთოლი (არასავალდებულო, მაგრამ დამატებით სურნელს აძლევს)2 ს.კ. ზეთისანელებლების პასტისთვის:4–5 კბილი ნიორი1 საშუალო ხახვი3–4 ცალი წითელი წიწაკა (შეიძლება ჩილი ან ტკბილი წიწაკაც)2 სმ სიგრძის კოჭა (ჯინჯერი)2 სმ სიგრძის კუნიტი (galangal) – თუ არ გაქვს, შეცვლადია დამატებითი კოჭათი1 ჩ.კ. დაფქული ქორიანდრი (ქინძის თესლი)½ ჩ.კ. კუმინი1 ჩ.კ. ყვითელი კარრის ფხვნილი (სურვილისამებრ)½ ჩ.კ. მარილიმომზადების წესი:პასტის მომზადება:ბლენდერში ან ხელის ბლენდერით შეურიე სანელებლების ყველა ინგრედიენტი (შეიძლება დაამატო 1–2 ს.კ. წყალი დასარბილებლად), მიიღე ერთგვაროვანი პასტა.ხორცის დაბრაწვა:დიდ ღრმა ტაფაზე ან ქვაბში გააცხელე ზეთი. დაამატე სანელებლების პასტა და მოშუშე 3–5 წუთით, სანამ სუნი უფრო ინტენსიური გახდება და წყალი ოდნავ აორთქლდება.ქოქოსის რძე და ხორცი:დაამატე ქოქოსის რძე, ლემონგრასი, დაფნის ფოთლები, (სურვილისამებრ ლაიმის ფოთლები), შემდეგ ჩაამატე ხორცი.მიიყვანე დუღილამდე, შემდეგ შეამცირე ცეცხლი და ხარშე ნელა, ნახევრად დაფარულ ქვაბში 2 საათის განმავლობაში. პერიოდულად ურიე, რომ არ მიიწვას.დასქელება და კარამელიზება:ბოლოს, როცა სითხე თითქმის მთლიანად აორთქლდება და სოუსი სქელდება, გააჩერე ხორცი დაბალ ცეცხლზე და ურიე ისე, რომ ნელ-ნელა შებრაწული, მუქი ფერის რენდანგი მიიღო.ხორცი უნდა დარჩეს მუქი ყავისფერი, რბილი, თუმცა შემწვარი ტექსტურით.სერვირება:საქონლის რენდანგი იდეალურად ერგება თეთრ ბრინჯს, ორთქლზე მომზადებულ ბასმატის ან ჯასმინის სახეობებს. ხშირად მიირთმევენ შემწვარ ბანანის ფოთლებზე ან კიტრისა და მწვანე სალათის გვერდით.რჩევა:რენდანგი კიდევ უფრო არომატული ხდება მომდევნო დღეს — ასე რომ იდეალურია წინასწარ მოსამზადებლად.თუ არ გაქვს ლემონგრასი და კეფირის ფოთლები, გამოიყენე ცოტა ცაცხვის ან ლაიმის ცედრა და წვენი.ქოქოსის რძის ხარისხი მნიშვნელოვან გავლენას ახდენს გემოზე — უპირატესობა მიანიჭე სქელ, არატკბილ ვარიანტს.

მაი. 23, 2025 - 01:27
 0
საქონლის ხორცის რენდანგი - გაეცანით უცხო და გემრიელ რეცეპტს
საქონლის ხორცის რენდანგი — ინდონეზიური სამზარეულოს ერთ-ერთი ყველაზე გამორჩეული და არომატული კერძია. ეს არის ნელა მომზადებული ხორცი ქოქოსის რძეში და სანელებლების მდიდარ პასტაში, რომელიც არამარტო საოცარ გემოს ქმნის, არამედ ხორცს ხავერდოვან, რბილ ტექსტურასაც ანიჭებს. რენდანგი ტრადიციულად მომზადებულია დღესასწაულებისთვის და ითვლება კულტურულ საგანძურად დასავლეთ სუმატრაზე.

ინგრედიენტები (4–6 პორცია):
ხორცისთვის:

800 გრ საქონლის ბეჩავი ან სხვა რბილი ნაწილი, საშუალო კუბებად დაჭრილი
400 მლ ქოქოსის რძე (უმჯობესია სქელი, ცხიმიანი)
1 ღერო ლემონგრასი (თუ გაქვს), გატეხილი
2 ცალი დაფნის ფოთოლი
4 ცალი კეფირის (ლაიმის) ფოთოლი (არასავალდებულო, მაგრამ დამატებით სურნელს აძლევს)
2 ს.კ. ზეთი
სანელებლების პასტისთვის:

4–5 კბილი ნიორი
1 საშუალო ხახვი
3–4 ცალი წითელი წიწაკა (შეიძლება ჩილი ან ტკბილი წიწაკაც)
2 სმ სიგრძის კოჭა (ჯინჯერი)
2 სმ სიგრძის კუნიტი (galangal) – თუ არ გაქვს, შეცვლადია დამატებითი კოჭათი
1 ჩ.კ. დაფქული ქორიანდრი (ქინძის თესლი)
½ ჩ.კ. კუმინი
1 ჩ.კ. ყვითელი კარრის ფხვნილი (სურვილისამებრ)
½ ჩ.კ. მარილი
მომზადების წესი:
პასტის მომზადება:
ბლენდერში ან ხელის ბლენდერით შეურიე სანელებლების ყველა ინგრედიენტი (შეიძლება დაამატო 1–2 ს.კ. წყალი დასარბილებლად), მიიღე ერთგვაროვანი პასტა.
ხორცის დაბრაწვა:
დიდ ღრმა ტაფაზე ან ქვაბში გააცხელე ზეთი. დაამატე სანელებლების პასტა და მოშუშე 3–5 წუთით, სანამ სუნი უფრო ინტენსიური გახდება და წყალი ოდნავ აორთქლდება.
ქოქოსის რძე და ხორცი:
დაამატე ქოქოსის რძე, ლემონგრასი, დაფნის ფოთლები, (სურვილისამებრ ლაიმის ფოთლები), შემდეგ ჩაამატე ხორცი.
მიიყვანე დუღილამდე, შემდეგ შეამცირე ცეცხლი და ხარშე ნელა, ნახევრად დაფარულ ქვაბში 2 საათის განმავლობაში. პერიოდულად ურიე, რომ არ მიიწვას.
დასქელება და კარამელიზება:
ბოლოს, როცა სითხე თითქმის მთლიანად აორთქლდება და სოუსი სქელდება, გააჩერე ხორცი დაბალ ცეცხლზე და ურიე ისე, რომ ნელ-ნელა შებრაწული, მუქი ფერის რენდანგი მიიღო.
ხორცი უნდა დარჩეს მუქი ყავისფერი, რბილი, თუმცა შემწვარი ტექსტურით.
სერვირება:
საქონლის რენდანგი იდეალურად ერგება თეთრ ბრინჯს, ორთქლზე მომზადებულ ბასმატის ან ჯასმინის სახეობებს. ხშირად მიირთმევენ შემწვარ ბანანის ფოთლებზე ან კიტრისა და მწვანე სალათის გვერდით.

რჩევა:
რენდანგი კიდევ უფრო არომატული ხდება მომდევნო დღეს — ასე რომ იდეალურია წინასწარ მოსამზადებლად.
თუ არ გაქვს ლემონგრასი და კეფირის ფოთლები, გამოიყენე ცოტა ცაცხვის ან ლაიმის ცედრა და წვენი.
ქოქოსის რძის ხარისხი მნიშვნელოვან გავლენას ახდენს გემოზე — უპირატესობა მიანიჭე სქელ, არატკბილ ვარიანტს.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow