ლიბანური ბამია - დააგემოვნეთ თქვენივე მომზადებული განსხვავებული კერძები
ლიბანური ბამია — არაბულ სამყაროში ერთ-ერთი საყვარელი და ფართოდ გავრცელებული კერძია. ის შეიძლება იყოს ხორცით ან ვეგეტარიანული, მაგრამ ყოველთვის გამოირჩევა ღრმა არომატით, ტომატისა და არომატული სანელებლების ჰარმონიით. ლიბანურ ვერსიაში ხშირად იყენებენ ზეითუნის ზეთს, ნიორს, ქინძის თესლს და ლიმონის წვენს, რაც კერძს უნიკალურ, ხასხასა გემოს აძლევს.ინგრედიენტები (4 პორცია):ბამიასთვის:500 გრ ბამია (სასურველია პატარა ზომის)300 გრ საქონლის ან ცხვრის ხორცი, ნაჭრებად დაჭრილი (არასავალდებულო)1 დიდი ხახვი, წვრილად დაჭრილი3-4 კბილი ნიორი, გასრესილი400 გრ დაკონსერვებული ან ახალი პომიდორი (ან 2 ს.კ. პომიდვრის პასტა + წყალი)½ ჩ.კ. დაფქული ქინძის თესლი1 ლიმონის წვენი ან 1 ს.კ. უცხიმო ტამარინდის წვენი3 ს.კ. ზეითუნის ზეთიმარილი და შავი პილპილი გემოვნებითწყალი ან ბულიონი (დაახლოებით 1 ჭიქა)მომზადების წესი:ბამიას მომზადება:თუ იყენებ ახალ ბამიას, თავი წვრილად მოაჭერი ისე, რომ შიგთავსი არ გამოუჩნდეს (რათა არ „დაგლიჯოს“ საჭმელი).თუ იყენებ გაყინულს, ჯერ გაალღე და შეაშრე.მსუბუქად მოხალე ბამია ტაფაზე ცოტა ზეთით ან უბრალოდ ადუღე 2-3 წუთით და გადაწურე.ხორცის მომზადება (თუ იყენებ):ქვაბში გააცხელე ცოტაოდენი ზეთი.დაამატე ხორცი და მოშუშე სანამ ფერი შეიცვლება.შემდეგ ჩაამატე ხახვი და მოშუშე ორივე ერთად 5–7 წუთით.სოუსის მომზადება:დაამატე ნიორი, ქინძის თესლი, და წამოადუღე არომატებისთვის.ჩაამატე პომიდორი ან პომიდვრის პასტა, მარილი, პილპილი და ცოტა წყალი/ბულიონი.ადუღე დაახლოებით 10 წუთი, რომ სოუსი კარგად შეიზღუდოს.ყველაფრის ერთად მოხარშვა:ჩაამატე ბამია და (თუ ჯერ არ ჩადე) ხორცი სოუსში.დააფარე თავსახური და ხარშე დაბალ ცეცხლზე 30–40 წუთით, სანამ ბამია დარბილდება და გემოები შეიწოვება.ბოლოს ჩაამატე ლიმონის წვენი და გადაურიეთ.მიწოდება:ლიბანური ბამია უგემრიელესია თბილად, თეთრ ბრინჯთან, არაბულ პურთან ან უბრალოდ როგორც ცალკე კერძი. მისაღებია როგორც ყოველდღიური სადილი, ასევე განსაკუთრებული სუფრისთვის.

ინგრედიენტები (4 პორცია):
ბამიასთვის:
500 გრ ბამია (სასურველია პატარა ზომის)
300 გრ საქონლის ან ცხვრის ხორცი, ნაჭრებად დაჭრილი (არასავალდებულო)
1 დიდი ხახვი, წვრილად დაჭრილი
3-4 კბილი ნიორი, გასრესილი
400 გრ დაკონსერვებული ან ახალი პომიდორი (ან 2 ს.კ. პომიდვრის პასტა + წყალი)
½ ჩ.კ. დაფქული ქინძის თესლი
1 ლიმონის წვენი ან 1 ს.კ. უცხიმო ტამარინდის წვენი
3 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით
წყალი ან ბულიონი (დაახლოებით 1 ჭიქა)
მომზადების წესი:
ბამიას მომზადება:
თუ იყენებ ახალ ბამიას, თავი წვრილად მოაჭერი ისე, რომ შიგთავსი არ გამოუჩნდეს (რათა არ „დაგლიჯოს“ საჭმელი).
თუ იყენებ გაყინულს, ჯერ გაალღე და შეაშრე.
მსუბუქად მოხალე ბამია ტაფაზე ცოტა ზეთით ან უბრალოდ ადუღე 2-3 წუთით და გადაწურე.
ხორცის მომზადება (თუ იყენებ):
ქვაბში გააცხელე ცოტაოდენი ზეთი.
დაამატე ხორცი და მოშუშე სანამ ფერი შეიცვლება.
შემდეგ ჩაამატე ხახვი და მოშუშე ორივე ერთად 5–7 წუთით.
სოუსის მომზადება:
დაამატე ნიორი, ქინძის თესლი, და წამოადუღე არომატებისთვის.
ჩაამატე პომიდორი ან პომიდვრის პასტა, მარილი, პილპილი და ცოტა წყალი/ბულიონი.
ადუღე დაახლოებით 10 წუთი, რომ სოუსი კარგად შეიზღუდოს.
ყველაფრის ერთად მოხარშვა:
ჩაამატე ბამია და (თუ ჯერ არ ჩადე) ხორცი სოუსში.
დააფარე თავსახური და ხარშე დაბალ ცეცხლზე 30–40 წუთით, სანამ ბამია დარბილდება და გემოები შეიწოვება.
ბოლოს ჩაამატე ლიმონის წვენი და გადაურიეთ.
მიწოდება:
ლიბანური ბამია უგემრიელესია თბილად, თეთრ ბრინჯთან, არაბულ პურთან ან უბრალოდ როგორც ცალკე კერძი. მისაღებია როგორც ყოველდღიური სადილი, ასევე განსაკუთრებული სუფრისთვის.
What's Your Reaction?






