ლიბანური ხორცის ღვეზელები - სფიჰა

სფიჰა (Sfiha, ასევე ცნობილი kaip Lahm bi Ajeen) — ლიბანური და სირიული ტრადიციული ღვეზელია, რომელიც თხელი ცომითა და სანელებლებით შეზავებული საქონლის ან ცხვრის ხორცის შიგთავსით მზადდება. იდეალურია როგორც ცხელი კერძი, ასევე წასახემსებლად.ინგრედიენტები (დაახლოებით 12 ცალი):ცომისთვის:ფქვილი – 3 ჭიქამშრალი საფუარი – 1 ჩ.კ.შაქარი – 1 ჩ.კ.მარილი – 1 ჩ.კ.თბილი წყალი – 1 ჭიქა (დაახლოებით)ზეითუნის ზეთი – 3 ს.კ.შიგთავსისთვის:წვრილად დაჭრილი ან დაფქული საქონლის ან ცხვრის ხორცი – 400–500 გხახვი – 1 დიდი, წვრილად დაჭრილიპომიდორი – 2 ცალი, გახეხილი ან დაჭყლეტილინიორი – 2 კბილი, დაჭყლეტილისუმახი – 1 ჩ.კ. (თუ გაქვს, აუცილებლად გამოიყენე)დარიჩინი – ½ ჩ.კ.შავი პილპილი და მარილი – გემოვნებითწითელი წიწაკა ან ალეპოს წიწაკა – სურვილისამებრლიმონის წვენი – 2 ს.კ.პიტნა ან ოხრახუში (დაჭრილი, სურვილისამებრ)ცომის მომზადება:თბილ წყალში გახსენი საფუარი და შაქარი, გააჩერე 5–10 წუთი, რომ აფუვდეს.ფქვილში შეურიე მარილი და შემდეგ ზეთი.დაამატე საფუარიანი წყალი და მოზილე რბილი ცომი (არ უნდა ეკვროდეს ხელზე).დააფარე პირსახოცი და დატოვე თბილ ადგილას 1 საათით.შიგთავსის მომზადება:ყველა ინგრედიენტი აურიე ერთად (უმ ხორცს, პომიდორს, ხახვს, სანელებლებს).უნდა მიიღოს საკმაოდ წვნიანი, მაგრამ არამცურავი მასა. საჭიროების შემთხვევაში მოაშრე ცოტა წვენი.აწყობა და გამოცხობა:ცომი გაყავი პატარა ბურთებად (დაახლოებით 12 ცალი), გააბრტყელე მრგვალ, პატარა ლაფაშებად (დაახლოებით 10–12 სმ დიამეტრით).თითოეულზე დადე 1 ს.კ. შიგთავსი და გააბრტყელე ზედაპირზე.– შეგიძლია დატოვო ღია (პიცასავით) ან დაამრგვალო კიდეებით სამკუთხა ფორმად.დაალაგე ცხიმწასმულ ან პერგამენტიან საცხობზე.გამოაცხვე წინასწარ გახურებულ ღუმელში 220°C-ზე 12–15 წუთი, სანამ ფერი გამუქდება და ცომი გახდება ოქროსფერი.

ივნ. 8, 2025 - 17:57
 0
ლიბანური ხორცის ღვეზელები - სფიჰა
სფიჰა (Sfiha, ასევე ცნობილი kaip Lahm bi Ajeen) — ლიბანური და სირიული ტრადიციული ღვეზელია, რომელიც თხელი ცომითა და სანელებლებით შეზავებული საქონლის ან ცხვრის ხორცის შიგთავსით მზადდება. იდეალურია როგორც ცხელი კერძი, ასევე წასახემსებლად.

ინგრედიენტები (დაახლოებით 12 ცალი):
ცომისთვის:

ფქვილი – 3 ჭიქა
მშრალი საფუარი – 1 ჩ.კ.
შაქარი – 1 ჩ.კ.
მარილი – 1 ჩ.კ.
თბილი წყალი – 1 ჭიქა (დაახლოებით)
ზეითუნის ზეთი – 3 ს.კ.
შიგთავსისთვის:

წვრილად დაჭრილი ან დაფქული საქონლის ან ცხვრის ხორცი – 400–500 გ
ხახვი – 1 დიდი, წვრილად დაჭრილი
პომიდორი – 2 ცალი, გახეხილი ან დაჭყლეტილი
ნიორი – 2 კბილი, დაჭყლეტილი
სუმახი – 1 ჩ.კ. (თუ გაქვს, აუცილებლად გამოიყენე)
დარიჩინი – ½ ჩ.კ.
შავი პილპილი და მარილი – გემოვნებით
წითელი წიწაკა ან ალეპოს წიწაკა – სურვილისამებრ
ლიმონის წვენი – 2 ს.კ.
პიტნა ან ოხრახუში (დაჭრილი, სურვილისამებრ)
ცომის მომზადება:
თბილ წყალში გახსენი საფუარი და შაქარი, გააჩერე 5–10 წუთი, რომ აფუვდეს.
ფქვილში შეურიე მარილი და შემდეგ ზეთი.
დაამატე საფუარიანი წყალი და მოზილე რბილი ცომი (არ უნდა ეკვროდეს ხელზე).
დააფარე პირსახოცი და დატოვე თბილ ადგილას 1 საათით.
შიგთავსის მომზადება:
ყველა ინგრედიენტი აურიე ერთად (უმ ხორცს, პომიდორს, ხახვს, სანელებლებს).
უნდა მიიღოს საკმაოდ წვნიანი, მაგრამ არამცურავი მასა. საჭიროების შემთხვევაში მოაშრე ცოტა წვენი.
აწყობა და გამოცხობა:
ცომი გაყავი პატარა ბურთებად (დაახლოებით 12 ცალი), გააბრტყელე მრგვალ, პატარა ლაფაშებად (დაახლოებით 10–12 სმ დიამეტრით).
თითოეულზე დადე 1 ს.კ. შიგთავსი და გააბრტყელე ზედაპირზე.
– შეგიძლია დატოვო ღია (პიცასავით) ან დაამრგვალო კიდეებით სამკუთხა ფორმად.
დაალაგე ცხიმწასმულ ან პერგამენტიან საცხობზე.
გამოაცხვე წინასწარ გახურებულ ღუმელში 220°C-ზე 12–15 წუთი, სანამ ფერი გამუქდება და ცომი გახდება ოქროსფერი.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow