„რა ხდება თქვენს ორგანიზმში „კოლას“ მიღებიდან ერთ საათში“ – გიორგი ფხაკაძის გაფრთხილება!

საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ინსტიტუტის თავმჯდომარე და საერთაშორისო ჯანდაცვის აღიარებული ექსპერტი, WHO-ს ექსპერტი, Relief International-ის მმართველი საბჭოს დირექტორი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი პროფესორი გიორგი ფხაკაძე, რომელსაც აქვს 25 წელზე მეტი გამოცდილება ჯანდაცვის სექტორში, როგორც საქართველოში, ასევე საერთაშორისო დონეზე, სოციალურ ქსელში საზოგადოებას პერიოდულად უზიარებს სასარგებლო რჩევებს. ამჯერად იგი ახალ პოსტს აქვეყნებს, სადაც გაზიანი სასმლის კოკა-კოლის შესახებ … „რა ხდება თქვენს ორგანიზმში „კოლას“ მიღებიდან ერთ საათში“ – გიორგი ფხაკაძის გაფრთხილება! Read More » The post „რა ხდება თქვენს ორგანიზმში „კოლას“ მიღებიდან ერთ საათში“ – გიორგი ფხაკაძის გაფრთხილება! appeared first on elNews.ge.

აგვ. 18, 2025 - 20:57
 0
„რა ხდება თქვენს ორგანიზმში „კოლას“ მიღებიდან ერთ საათში“ – გიორგი ფხაკაძის გაფრთხილება!

საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ინსტიტუტის თავმჯდომარე და საერთაშორისო ჯანდაცვის აღიარებული ექსპერტი, WHO-ს ექსპერტი, Relief International-ის მმართველი საბჭოს დირექტორი და გაეროს გენერალური მდივნის ყოფილი მრჩეველი პროფესორი გიორგი ფხაკაძე, რომელსაც აქვს 25 წელზე მეტი გამოცდილება ჯანდაცვის სექტორში, როგორც საქართველოში, ასევე საერთაშორისო დონეზე, სოციალურ ქსელში საზოგადოებას პერიოდულად უზიარებს სასარგებლო რჩევებს. ამჯერად იგი ახალ პოსტს აქვეყნებს, სადაც გაზიანი სასმლის კოკა-კოლის შესახებ წერს და საზოგადოებას აფრთხილებს.

„კოლას“ ერთი ბოთლი და 1 საათში თქვენი სხეული — რა ხდება სინამდვილეში? ცნობილი გაზიანი სასმელები, განსაკუთრებით „კოლა“, არ არის უბრალოდ ტკბილი სიამოვნება. მეცნიერები გვაჩვენებენ, რომ ერთი ბოთლის მიღების შემდეგ თქვენი ორგანიზმი მძიმე პროცესებს გადის უკვე პირველივე საათში.

პირველი 10 წუთი

ორგანიზმში ერთბაშად ხვდება დაახლოებით 10 ჩაის კოვზი შაქარი. ფოსფორის მჟავა დროებით აჩერებს პირღებინების რეფლექსს, რადგან ასეთ შაქრის სიჭარბეს სხეული ბუნებრივად ვერ იტანს.

პირველი 20 წუთი

სისხლში შაქრის მკვეთრი ზრდა იწვევს ინსულინის „აფეთქებას“. ღვიძლი იწყებს ჭარბი შაქრის გარდაქმნას ცხიმად.

პირველი 40 წუთი

კოფეინი უკვე შეიწოვება: თვალის გუგები ფართოვდება, წნევა იმატებს, ღვიძლი კიდევ უფრო მეტ ცხიმს გამოყოფს. ტვინის ადენოზინის რეცეპტორები ბლოკირდება, რის გამოც დაღლილობას დროებით ვერ გრძნობთ.

პირველი 45 წუთი

ფოსფორის მჟავა „აკავებს“ კალციუმს, მაგნიუმსა და თუთიას ნაწლავებში. შაქარი ზრდის კალციუმის გამოყოფას შარდის გზით.

60 წუთი — შედეგი კოფეინი მოქმედებს როგორც დიურეტიკი: ორგანიზმიდან გარეცხილი ხდება კალციუმი, მაგნიუმი, თუთია, ნატრიუმი და ელექტროლიტები. იწყება „შაქრის ვარდნა“ — გაღიზიანება, დაღლილობა და ენერგიის მოშლა. სხეული კარგავს სითხესთან ერთად სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვან მინერალებს.

კითხვა–პასუხი

მართლა ასე ცუდია ერთ–ერთხელ „კოლას“ დალევა? ერთჯერადი მოხმარება კატასტროფა არ არის, მაგრამ რეგულარული მიღება იწვევს ქრონიკულ რისკებს: სიმსუქნეს, დიაბეტს, ოსტეოპოროზს და გულ–სისხლძარღვთა დაავადებებს. უკეთესია „დიეტური კოლა“? არა. ხელოვნური დამატკბობლები (ასპარტამი, სუკრალოზა) ასევე დაკავშირებულია მეტაბოლურ და ნევროლოგიურ რისკებთან.

რა შეიძლება იყოს ალტერნატივა?

წყალი, ყინულით ან ლიმონით. ასევე უშაქრო ჩაი ან მინერალური წყალი. მოკლედ • 1 ბოთლი „კოლა“ = 10 ჩაის კოვზი შაქარი• ინსულინის აფეთქება და ცხიმის დაგროვება• კოფეინის სტიმულაცია + წნევის მომატება• კალციუმის და მინერალების დაკარგვა• „შაქრის ვარდნა“ + დაღლილობა და გაღიზიანება შედეგი: ერთი საათის სიამოვნება — წლების ჯანმრთელობის საფასურად“, – წერს გიორგი ფხაკაძე.

The post „რა ხდება თქვენს ორგანიზმში „კოლას“ მიღებიდან ერთ საათში“ – გიორგი ფხაკაძის გაფრთხილება! appeared first on elNews.ge.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow