მოამზადეთ ტოლმა კომბოსტოში - მარტივი რეცეპტი

გთავაზობ ტოლმის მარტივ და გემრიელ რეცეპტს კომბოსტოში. ეს ვარიანტი ნაკლებ ცხიმიანია და საოჯახო ვერსიად ითვლება — ადვილად მოსამზადებელი და ძალიან ნოყიერი.ინგრედიენტები:1 თავი თეთრი კომბოსტო (საშუალო ზომის)500 გრ საქონლის (ან ღორის/საქონლის ნარევი) ფარშირებული ხორცი100 გრ მრგვალი ბრინჯი (ნახევრად მოხარშული)1 თავი ხახვი (დახეხილი ან წვრილად დაჭრილი)2 კბილი ნიორი (დაჭყლეტილი ან გახეხილი)1 სუფრის კოვზი ტომატპასტამარილი, პილპილი, ხმელი ქინძი ან თავშავა (სურვილისამებრ)1 ჩაის კოვზი წითელი წიწაკა ან პაპრიკა (არაწამწამიანი ვერსიისთვის)სოუსისთვის:2 სუფრის კოვზი ტომატპასტანახევარი ჩაის ჭიქა წყალი ან ბულიონიმარილი, წიწაკა1 სუფრის კოვზი ზეთი ან კარაქიმომზადების წესი:1. კომბოსტოს ფოთლების მომზადება:კომბოსტოს ზედა დაზიანებული ფოთლები მოაშორე.დადგი დიდი ქვაბში წყალი და როცა ადუღდება, ჩადე კომბოსტო 5-7 წუთით, რომ ფოთლები დარბილდეს. ფოთლებს ნელ-ნელა აცალე, გადაიტანე ცალკე თეფშზე და მოაცილე მკვრივი ძარღვი შუაში (თუ საჭიროა, ოდნავ ჩამოჭერი, რომ ადვილად დაიხვეს).2. შიგთავსის მომზადება:ფარშს შეურიე ნახევრად მოხარშული ბრინჯი, ხახვი, ნიორი, ტომატპასტა, მარილი, პილპილი და სურვილისამებრ – მწვანილეული.კარგად აურიე, რომ მასა ერთგვაროვანი გამოვიდეს.3. ტოლმის შეხვევა:თითოეულ კომბოსტოს ფოთოლზე დადე ერთი კოვზი შიგთავსი.გადაახვიე როგორც პატარა გორგალი: ჯერ გვერდები შიგნით, შემდეგ ბოლომდე გადაახვიე ფოთოლი.4. მზადება და ხარშვა:ქვაბის ძირში დააფინე რამდენიმე კომბოსტოს ფოთოლი (რომ ტოლმა არ მიიწვას).დაალაგე ტოლმები მჭიდროდ.თავზე დაასხი ტომატსოუსი: გაათხელე ტომატპასტა წყალში ან ბულიონში, დაამატე მარილი, ცოტა ზეთი და დაასხი ტოლმებს.თუ სითხე არ ფარავს ტოლმებს – დაამატე ცხელი წყალი, რომ თითქმის დაიფაროს.დააფარე თეფში ზემოდან, რომ ტოლმები არ აიშალოს და დაახურე თავსახური.ხარშე დაბალ ცეცხლზე დაახლოებით 1 საათი, სანამ კომბოსტოც და შიგთავსიც კარგად მოიხარშება.

მაი. 27, 2025 - 14:57
 0
მოამზადეთ ტოლმა კომბოსტოში - მარტივი რეცეპტი
გთავაზობ ტოლმის მარტივ და გემრიელ რეცეპტს კომბოსტოში. ეს ვარიანტი ნაკლებ ცხიმიანია და საოჯახო ვერსიად ითვლება — ადვილად მოსამზადებელი და ძალიან ნოყიერი.

ინგრედიენტები:
1 თავი თეთრი კომბოსტო (საშუალო ზომის)
500 გრ საქონლის (ან ღორის/საქონლის ნარევი) ფარშირებული ხორცი
100 გრ მრგვალი ბრინჯი (ნახევრად მოხარშული)
1 თავი ხახვი (დახეხილი ან წვრილად დაჭრილი)
2 კბილი ნიორი (დაჭყლეტილი ან გახეხილი)
1 სუფრის კოვზი ტომატპასტა
მარილი, პილპილი, ხმელი ქინძი ან თავშავა (სურვილისამებრ)
1 ჩაის კოვზი წითელი წიწაკა ან პაპრიკა (არაწამწამიანი ვერსიისთვის)
სოუსისთვის:

2 სუფრის კოვზი ტომატპასტა
ნახევარი ჩაის ჭიქა წყალი ან ბულიონი
მარილი, წიწაკა
1 სუფრის კოვზი ზეთი ან კარაქი
მომზადების წესი:
1. კომბოსტოს ფოთლების მომზადება:

კომბოსტოს ზედა დაზიანებული ფოთლები მოაშორე.
დადგი დიდი ქვაბში წყალი და როცა ადუღდება, ჩადე კომბოსტო 5-7 წუთით, რომ ფოთლები დარბილდეს. ფოთლებს ნელ-ნელა აცალე, გადაიტანე ცალკე თეფშზე და მოაცილე მკვრივი ძარღვი შუაში (თუ საჭიროა, ოდნავ ჩამოჭერი, რომ ადვილად დაიხვეს).
2. შიგთავსის მომზადება:

ფარშს შეურიე ნახევრად მოხარშული ბრინჯი, ხახვი, ნიორი, ტომატპასტა, მარილი, პილპილი და სურვილისამებრ – მწვანილეული.
კარგად აურიე, რომ მასა ერთგვაროვანი გამოვიდეს.
3. ტოლმის შეხვევა:

თითოეულ კომბოსტოს ფოთოლზე დადე ერთი კოვზი შიგთავსი.
გადაახვიე როგორც პატარა გორგალი: ჯერ გვერდები შიგნით, შემდეგ ბოლომდე გადაახვიე ფოთოლი.
4. მზადება და ხარშვა:

ქვაბის ძირში დააფინე რამდენიმე კომბოსტოს ფოთოლი (რომ ტოლმა არ მიიწვას).
დაალაგე ტოლმები მჭიდროდ.
თავზე დაასხი ტომატსოუსი: გაათხელე ტომატპასტა წყალში ან ბულიონში, დაამატე მარილი, ცოტა ზეთი და დაასხი ტოლმებს.
თუ სითხე არ ფარავს ტოლმებს – დაამატე ცხელი წყალი, რომ თითქმის დაიფაროს.
დააფარე თეფში ზემოდან, რომ ტოლმები არ აიშალოს და დაახურე თავსახური.
ხარშე დაბალ ცეცხლზე დაახლოებით 1 საათი, სანამ კომბოსტოც და შიგთავსიც კარგად მოიხარშება.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow