ვიეტნამური ფო - გემრიელი და განსხვავებული კერძი
ვიეტნამური ფო (Pho) — ეს არის ვიეტნამის ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი და საყვარელი კერძი, რომელიც წარმოადგენს ღრმად არომატულ ბულიონში მომზადებულ ბრინჯის ლაფშას, თხლად დაჭრილ ხორცს (ძირითადად საქონელს) და სურნელოვან მწვანილებს. მისი მომზადება შეიძლება რთულად მოგეჩვენოს, მაგრამ სწორი ინგრედიენტებით და მოთმინებით სახლში არანაკლებ გემრიელი ფო გამოგივა, ვიდრე ჰანოიში.რა არის ფო?ფო — ეს არის სუპის ტიპის კერძი, რომელიც შედგება:მდიდარი, არომატული საქონლის ან ქათმის ბულიონისგანბრინჯის ლაფშასგანხორცის თხელი ნაჭრებისგანახალი მწვანილებისა და სოუსებისგან (რეჰანი, ხახვი, ლაიმი, ჩილი, ჰოისინის სოუსი, თევზის სოუსი)ინგრედიენტები (4-6 პორცია)ბულიონისთვის:1.5 კგ საქონლის ძვლები (შინას ძვალი ან მუხლსახსრები)500 გრ საქონლის ხორცი (ბეჩავი, ნეკნები ან ფილე)1 დიდი ხახვი (გაფიცხებული ან შემწვარი)1 ცალი კოჭა (10 სმ, გახლეჩილი ან შემწვარი)2 ჩხირი დარიჩინი4–5 ცალი ვარსკვლავოვანი ანისონი3 ცალი მიხაკი1 ჩ.კ. სუფრის შავი პილპილის მარცვლები2 ს.კ. თევზის სოუსიმარილი გემოვნებით3 ლ წყალისუფისთვის:ბრინჯის ლაფშა (არათხელები, Pho noodles)საქონლის ხორცის ძალიან თხლად დაჭრილი ნაჭრები (ფილე ან რბილი ნაწილი)ახალი ხახვი (მწვანე ღეროებით)ახალი რეჰანი, ქინძილაიმის ნაჭრებიწვრილად დაჭრილი ჩილითევზის სოუსი, ჰოისინის სოუსი, ჩილის სოუსი (სურვილისამებრ)მომზადების წესი:ძვლების მომზადება: საქონლის ძვლები მოთავსე წყალში, წამოადუღე, და შემდეგ წყალი გადაასხი (ასე ბულიონი სუფთა გამოვა). შემდეგ კვლავ დაასხი ახალი წყალი და დადგი ხარშვაზე.ბულიონის დაყენება:დაამატე შემწვარი ხახვი და კოჭა.დაამატე სანელებლები: დარიჩინი, ანისონი, მიხაკი, პილპილი.დუღე დაბალ ცეცხლზე 3-4 საათის განმავლობაში.ბოლოს დაამატე თევზის სოუსი და მარილი. გადაწურე ბულიონი, რომ სუფთა და გამჭვირვალე იყოს.ლაფშის მომზადება: ბრინჯის ლაფშა მოათავსე ცხელ წყალში 10–15 წუთით, სანამ დარბილდება. შემდეგ ოდნავ მოხარშე ან მხოლოდ ცხელი წყლით დაასხი.ხორცის დაჭრა: ძალიან თხლად დაჭერი საქონლის ფილე. შეგიძლია შეაგროვო ბულიონზე მოხარშული რბილი ხორციც.სუფის აწყობა:თითოეულ თეფშში მოათავსე ლაფშა.დაალაგე ზემოდან ხორცის თხელი ნაჭრები.დაასხი ცხელცხელი ბულიონი (ბულიონის სიცხემ ხორცი ოდნავ "შეწვავს").მოაყარე ხახვი, რეჰანი, ქინძი, ჩილი.მიაწოდე გვერდით ლაიმის ნაჭრები და სოუსები, რომ გემოს მიხედით დაამატოს მჭამელმა.რჩევა:თუ გსურს უფრო ღრმა არომატი, გამოიყენე სხვადასხვა ტიპის ძვალი (მაგ. მუხლის, ნეკნების), და აუცილებლად ხარშე დიდი ხნის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე. ფო-ს მომზადება მოითხოვს მოთმინებას, მაგრამ შედეგი ნამდვილად ღირს.

რა არის ფო?
ფო — ეს არის სუპის ტიპის კერძი, რომელიც შედგება:
მდიდარი, არომატული საქონლის ან ქათმის ბულიონისგან
ბრინჯის ლაფშასგან
ხორცის თხელი ნაჭრებისგან
ახალი მწვანილებისა და სოუსებისგან (რეჰანი, ხახვი, ლაიმი, ჩილი, ჰოისინის სოუსი, თევზის სოუსი)
ინგრედიენტები (4-6 პორცია)
ბულიონისთვის:
1.5 კგ საქონლის ძვლები (შინას ძვალი ან მუხლსახსრები)
500 გრ საქონლის ხორცი (ბეჩავი, ნეკნები ან ფილე)
1 დიდი ხახვი (გაფიცხებული ან შემწვარი)
1 ცალი კოჭა (10 სმ, გახლეჩილი ან შემწვარი)
2 ჩხირი დარიჩინი
4–5 ცალი ვარსკვლავოვანი ანისონი
3 ცალი მიხაკი
1 ჩ.კ. სუფრის შავი პილპილის მარცვლები
2 ს.კ. თევზის სოუსი
მარილი გემოვნებით
3 ლ წყალი
სუფისთვის:
ბრინჯის ლაფშა (არათხელები, Pho noodles)
საქონლის ხორცის ძალიან თხლად დაჭრილი ნაჭრები (ფილე ან რბილი ნაწილი)
ახალი ხახვი (მწვანე ღეროებით)
ახალი რეჰანი, ქინძი
ლაიმის ნაჭრები
წვრილად დაჭრილი ჩილი
თევზის სოუსი, ჰოისინის სოუსი, ჩილის სოუსი (სურვილისამებრ)
მომზადების წესი:
ძვლების მომზადება: საქონლის ძვლები მოთავსე წყალში, წამოადუღე, და შემდეგ წყალი გადაასხი (ასე ბულიონი სუფთა გამოვა). შემდეგ კვლავ დაასხი ახალი წყალი და დადგი ხარშვაზე.
ბულიონის დაყენება:
დაამატე შემწვარი ხახვი და კოჭა.
დაამატე სანელებლები: დარიჩინი, ანისონი, მიხაკი, პილპილი.
დუღე დაბალ ცეცხლზე 3-4 საათის განმავლობაში.
ბოლოს დაამატე თევზის სოუსი და მარილი. გადაწურე ბულიონი, რომ სუფთა და გამჭვირვალე იყოს.
ლაფშის მომზადება: ბრინჯის ლაფშა მოათავსე ცხელ წყალში 10–15 წუთით, სანამ დარბილდება. შემდეგ ოდნავ მოხარშე ან მხოლოდ ცხელი წყლით დაასხი.
ხორცის დაჭრა: ძალიან თხლად დაჭერი საქონლის ფილე. შეგიძლია შეაგროვო ბულიონზე მოხარშული რბილი ხორციც.
სუფის აწყობა:
თითოეულ თეფშში მოათავსე ლაფშა.
დაალაგე ზემოდან ხორცის თხელი ნაჭრები.
დაასხი ცხელცხელი ბულიონი (ბულიონის სიცხემ ხორცი ოდნავ "შეწვავს").
მოაყარე ხახვი, რეჰანი, ქინძი, ჩილი.
მიაწოდე გვერდით ლაიმის ნაჭრები და სოუსები, რომ გემოს მიხედით დაამატოს მჭამელმა.
რჩევა:
თუ გსურს უფრო ღრმა არომატი, გამოიყენე სხვადასხვა ტიპის ძვალი (მაგ. მუხლის, ნეკნების), და აუცილებლად ხარშე დიდი ხნის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე. ფო-ს მომზადება მოითხოვს მოთმინებას, მაგრამ შედეგი ნამდვილად ღირს.
What's Your Reaction?






