საუკეთესო წიწაკის სტეიკის რეცეპტი

საუკეთესო წიწაკის სტეიკი (Peppercorn Steak), ფრანგული სტილის კლასიკური კერძია, რომელიც აერთიანებს სურნელოვან წიწაკას, წვნიან სტეიკს და კრემოვან სოუსს. იდეალურია როგორც სადღესასწაულოდ, ისე კვირის ჩვეულ საღამოსთვის.ინგრედიენტები (2 პორციაზე):სტეიკისთვის:2 ცალი სტეიკი (ribeye, filet mignon ან striploin – 2.5–4 სმ სისქის)ზღვის მარილი – გემოვნებითშავი წიწაკა – 1 სუფრის კოვზი, დაღეჭილი (არა დაფქული)ზეითუნის ზეთი ან კარაქი – მოსაცხებად და მოსაშუშებლადსოუსისთვის:კარაქი – 1 სუფრის კოვზიშალოტი ან წვრილად დაჭრილი ხახვი – 1 პატარა თავიმწვანე ბულიონის წვენი ან ბრენდი/კონიაკი – 60 მლ (არასავალდებულოა, მაგრამ საოცარ არომატს აძლევს)ხორცის ბულიონი – 100 მლმძიმე ნაღები – 100 მლმდოგვი (დიჟონი ან მარცვლოვანი) – 1 ჩაის კოვზიმარილი – გემოვნებითინსტრუქცია:1. სტეიკის მომზადება:სტეიკს ორივე მხრიდან მოაყარე მარილი და დაღეჭილი შავი წიწაკა, კარგად მიაჭირე ზედაპირს.გააცხელე ტაფა საშუალოზე მაღალ ცეცხლზე, დაამატე კარაქი ან ზეთი.სტეიკი მოშუშე დაახლოებით:2–3 წუთი თითო მხარეს (medium-rare)3–4 წუთი თითო მხარეს (medium)დრო სტეიკის სისქეზეა დამოკიდებული.როცა სტეიკი მზადაა, ამოიღე თეფშზე და გადააფარე ფოლგა, რომ დაისვენოს 5–7 წუთი.2. სოუსის მომზადება:იმავე ტაფაში (საუკეთესოა სტეიკისგან დარჩენილი წვენით) დაასხი ცოტა კარაქი და მოაშუშე შალოტი/ხახვი, სანამ გამჭვირვალე გახდება.სურვილისამებრ დაასხი კონიაკი ან ბრენდი და აალების შემთხვევაში ცოტა დააცადე აორთქლება.დაამატე ხორცის ბულიონი და 2–3 წუთით წამოადუღე, რათა შეამცირდეს მოცულობა.დაასხი ნაღები და მდოგვი, აურიე და კიდევ 2–3 წუთი მოუშუშე, სანამ სოუსი შედარებით შესქელდება.დაამატე ცოტაოდენი დაღეჭილი წიწაკა და საჭიროების შემთხვევაში მარილი.მირთმევა:გადაღვრე სოუსი სტეიკზე ან მიანჭე გვერდით. იდეალურია კარტოფილის პიურეს, შემწვარი ბოსტნეულისა და წითელი ღვინის თანხლებით.

ივნ. 5, 2025 - 17:27
 0
საუკეთესო წიწაკის სტეიკის რეცეპტი
საუკეთესო წიწაკის სტეიკი (Peppercorn Steak), ფრანგული სტილის კლასიკური კერძია, რომელიც აერთიანებს სურნელოვან წიწაკას, წვნიან სტეიკს და კრემოვან სოუსს. იდეალურია როგორც სადღესასწაულოდ, ისე კვირის ჩვეულ საღამოსთვის.

ინგრედიენტები (2 პორციაზე):
სტეიკისთვის:

2 ცალი სტეიკი (ribeye, filet mignon ან striploin – 2.5–4 სმ სისქის)
ზღვის მარილი – გემოვნებით
შავი წიწაკა – 1 სუფრის კოვზი, დაღეჭილი (არა დაფქული)
ზეითუნის ზეთი ან კარაქი – მოსაცხებად და მოსაშუშებლად
სოუსისთვის:

კარაქი – 1 სუფრის კოვზი
შალოტი ან წვრილად დაჭრილი ხახვი – 1 პატარა თავი
მწვანე ბულიონის წვენი ან ბრენდი/კონიაკი – 60 მლ (არასავალდებულოა, მაგრამ საოცარ არომატს აძლევს)
ხორცის ბულიონი – 100 მლ
მძიმე ნაღები – 100 მლ
მდოგვი (დიჟონი ან მარცვლოვანი) – 1 ჩაის კოვზი
მარილი – გემოვნებით
ინსტრუქცია:
1. სტეიკის მომზადება:

სტეიკს ორივე მხრიდან მოაყარე მარილი და დაღეჭილი შავი წიწაკა, კარგად მიაჭირე ზედაპირს.
გააცხელე ტაფა საშუალოზე მაღალ ცეცხლზე, დაამატე კარაქი ან ზეთი.
სტეიკი მოშუშე დაახლოებით:
2–3 წუთი თითო მხარეს (medium-rare)
3–4 წუთი თითო მხარეს (medium)
დრო სტეიკის სისქეზეა დამოკიდებული.
როცა სტეიკი მზადაა, ამოიღე თეფშზე და გადააფარე ფოლგა, რომ დაისვენოს 5–7 წუთი.
2. სოუსის მომზადება:

იმავე ტაფაში (საუკეთესოა სტეიკისგან დარჩენილი წვენით) დაასხი ცოტა კარაქი და მოაშუშე შალოტი/ხახვი, სანამ გამჭვირვალე გახდება.
სურვილისამებრ დაასხი კონიაკი ან ბრენდი და აალების შემთხვევაში ცოტა დააცადე აორთქლება.
დაამატე ხორცის ბულიონი და 2–3 წუთით წამოადუღე, რათა შეამცირდეს მოცულობა.
დაასხი ნაღები და მდოგვი, აურიე და კიდევ 2–3 წუთი მოუშუშე, სანამ სოუსი შედარებით შესქელდება.
დაამატე ცოტაოდენი დაღეჭილი წიწაკა და საჭიროების შემთხვევაში მარილი.
მირთმევა:
გადაღვრე სოუსი სტეიკზე ან მიანჭე გვერდით. იდეალურია კარტოფილის პიურეს, შემწვარი ბოსტნეულისა და წითელი ღვინის თანხლებით.

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow